back to the tsunamisite

T e a t e r b e s ö k e t

Laila Freivalds valde att gå på teater medan nödropen från desperata anhöriga blockerade utrikesdepartementets växel.

Därefter hotade Freivalds Fritidsresors Lottie Knutson, som vågat kritisera regeringen.

Sen skällde ministern rasande ut en känd tv-reporter när han frågade om attacken.

Källor inom regeringskansliet uppger att Göran Persson är djupt bekymrad över UD:s och Laila Freivalds agerande.

Söndag morgon sprids nyheten om jordbävningskatastrofen i Indiska oceanen över världen av CNN, Fox och BBC. De svenska tidningarnas webbsajter lägger snabbt ut information vartefter nyhetstelegrammen strömmar in under morgontimmarna.

Oroliga anhöriga till svenskar på semester i Thailand börjar ringa svenska ambassaden i Bangkok.

Men strax före åtta på morgonen finns bara en fungerande telefonlinje in till ambassaden.

Numret går till en jourtelefon för akuta ärende. De som ringer ambassadens växel hänvisas till akutnumret. Där svarar Kaarlo Laasko, minister vid ambassaden.

Situationen där är kaotisk.

Akutnumret är hela tiden upptaget.

- Vi försöker öppna ambassadens växel men rent logistiskt går inte det, säger Kaarlo Laasko.

Ingen på plats vet hur man gör.

Laasko uppmanar via Expressens webbsidor alla oroliga ringa Stockholm i stället för att kontakta ambassaden i Bangkok.

Hans akuttelefon håller på att dö.

- Jag kan inte prata så länge. Batteriet håller på att ta slut.

 

Kaoset har bara börjat

I Stockholm öppnas UD:s växel 07.30. Den bryter samman efter en kort stund under trycket av alla samtal.

Men kaoset på UD har bara börjat.

Det ska prägla arbetet i Arvfurstens palats under de kommande 48 timmarna.

Facit av UD:s agerande när det här skrivs fem dygn efter katastrofen är:

- Bara en bråkdel av de tusentals oroliga anhöriga som de första två dygnen försökte få besked från UD vad som hänt i katastrofområdet lyckades komma fram.

- Under söndagen meddelade UD, via TT, att alla svenskar i katastrofområdet var välbehållna. TT ändrade senare uppgifterna och skickade ut ett nytt telegram. UD och TT träter fortfarande om vem som var ansvariga för de groteskt felaktiga uppgifterna.

- De stora charterbolagen uppger samfällt att UD under de första två dygnen ignorerade deras böner om hjälp för att få hem skadade och strandsatta svenskar.

- Först i går, torsdag, skickade den svenska regeringen ut en begäran om hjälp från andra länder med att transportera hem skadade svenskar. Detta efter att journalister i flera dagar undrat över varför ingen sådan vädjan gått ut.

- Den svenska regeringen fick också först i går i väg plan utrustade med bårar för att hämta hem skadade svenskar.

- Nödrop från svenska läkare som finns bland de skadade på överbelastade sjukhus i Thailand avfärdades i tisdags på en presskonferens av Laila Freivalds med att thailändsk sjukvård är ”lika bra” som den i Sverige.

- När 50 svenska begravningsentreprenörer ringde UD för att erbjuda sig att resa ner och hjälpa till att ta hand om döda svenskar på ett värdigt sätt, fick de i första skedet ett svar som de inte kunde tolka på något annat sätt än nobben.

Och vidare:

- Utrikesminister Laila Freivalds visste inget om katastrofen förrän sent på söndag förmiddag. Hon hade enligt uppgift inte följt medierna under morgonen, så hon visste ingenting förrän chefen för UD:s ministerkansli Karin Olofsdotter vid halv elvatiden på ringde henne och berättade vad som hänt.

- Laila Freivalds valde, trots att det vid det laget var känt att katastrofen inträffat i turistområden där tiotusentals svenskar befann sig, att stanna hemma

i den omskrivna lägenheten vid Kronobergsparken på Kungsholmen i centrala Stockholm.

- På söndagskvällen gick hon på teater. Hon gjorde det efter att på telefon ha rådfrågat sin pressekreterare Anders Hagquist som var kvar i Småland där han

firat jul. Laila Freivalds såg Boulevardteaterns uppsättning ”Snäll rebell”, en operaversion av Tage Danielssons julklassiker ”Karl Bertil Jonssons julafton”. Utrikesministern försvarar sig med att hon trots allt kunde nås med mess på mobilen under tiden.

- Freivalds kom inte till sin arbetsplats i Arvfurstens palats förrän halv elva på förmiddagen på måndagen. Det hade då gått drygt 30 timmar sedan dödsvågen slog in över den thailändska kusten. Om hon köpte Expressen, DN eller Svenska Dagbladet på vägen till jobbet kunde hon läsa sida efter sida om hur förtvivlade svenskar letade efter sina försvunna anhöriga i katastrofområdet.

- UD:s expeditionschef Per Thöresson, som av statsminister Göran Persson i går i direktsänd tv beskrevs som en ”central” person i regeringens hantering av katastrofen, tog sig till jobbet först i tisdags eftermiddags, två och ett halvt dygn efter jordbävningen och mer än ett dygn efter att uppgifter om hundratals svenska saknade kablats ut över världen. Han hade valt att i stället stanna kvar i Bohuslän där han firat jul.

 

Statsminister Göran Persson har, enligt Expressens uppgiftslämnare, själv beskrivit situationen på UD de två första dygnen som ”kaotisk”.

- Han är rasande. Det ovärdiga sjabblet och all kritik gör honom dubbelt ont eftersom jag vet att han verkligen lider med alla offren och deras anhöriga. Jag känner honom och vet att empatin är verklig, säger en nära medarbetare till Göran Persson.

En av de mest centrala tjänstemännen på utrikesdepartementet bekräftar:

- Det här är en politisk kris.

Enligt uppgift till Expressen har Göran Persson skällt ut ansvariga på UD för allt för senfärdigt agerande

och dåliga informationer.

 

En av Perssons medarbetare berättar att statsministern till exempel reagerade kraftigt på den första presskonferensen

i måndags, som han höll tillsammans med ministrarna Laila Freivalds och Carin Jämtin samt Christina Palm och Jan Nordlander från UD:s konsulära avdelning.

Efter att Laila Freivalds inlett vände sig Göran Persson till UD-tjänstemännen och frågade:

- Har någon vid den konsulära sidan något att lägga till, att berätta om läget?

Men tjänstemännen satt tysta, ingen sa nåt. Efter en stund bröt utrikesministern tystnaden.

Enligt Expressens uppgiftslämnare blev Persson så irriterad på det lama uppträdandet och bristen på konkret information att han inför tv-kamerorna beslöt sig för att direkt utlysa en ny presskonferens ”inom ett par timmar”, med statssekreterare Lars Danielsson och kabinettssekreterare Hans Dahlgren.

- Göran Persson höll på att spricka av ilska. Det såg nog alla som känner honom. Jag skulle inte ha velat vara på UD i det läget, säger en källa i regeringskretsen.

 

Nina Ersman, chef för utrikesdepartementets pressavdelning, bekräftar att den andra presskonferensen i måndags kom som en nyhet:

- Jag visste inte att det skulle bli ytterligare en presskonferens. Det hade inte nått fram till oss i varje fall. Men jag tycker det var en bra idé, informationsbehovet var väldigt stort.

Expressen har talat med flera ledande personer inom det socialdemokratiska partiet. Deras beskrivning av de första två dygnen efter katastrofen i söndags morse sammanfattas av en rutinerad socialdemokratisk politiker:

- Det är kaos på UD, och Laila Freivalds arrogans och oförmåga att erkänna det minsta fel skadar oss alla.

 

När politikerna slingrat sig är det en ung kvinnlig informationschef vars rakhet och lyskraft gjort henne till något av en samlande gestalt mitt i katastrofen: Lottie Knutson på Fritidsresor.

Hon har varit igång nästan dygnet runt sedan katastrofen inträffade. I tv har hon dag efter dag vädjat om att regeringen om mer resurser för att undsätta svenskar i katastrofområdet.

Hon beskriver den vanmakt personalen på Fritidsresor kände i kontakterna med utrikesdepartementet de första två dygnen.

- Vi jagade och jagade, och jagade. Och vi blev avsnästa, de ringde inte tillbaka, vi blev utskällda, berättar Lottie Knutson för Expressen.

Utskällda?

- Vår VD blev utskälld av kontaktpersonen på UD när han sa att ni måste hjälpa till, ni måste sätta in mer resurser. Det var i måndags kväll.

Lottie Knutson säger att hon efter två dygn, på tisdag eftermiddag, valde att runda UD och i stället söka kontakt direkt med statsminister Göran Perssons egen stab.

- Vi visste ju inte hur vi skulle ta oss igenom! Då kom vi till sist via Göran Perssons pressekreterare

i direktkontakt med kabinettssekreterare Hans Dahlgren, och han tog det på allvar. Då fick vi äntligen en bra kontakt. Det var först då det lossade, säger Lottie Knutson.

Vad var det för hjälp ni försökte begära av UD?

- Att de satte in resurser, att de skickade ner folk. Att man upprättade kriscenter, att man satte in ambulansflyg. Allt! Men vi fick ingen reaktion. Ingenting. Det var först när vi lyckades få kontakt med Hans Dahlgren som de tog oss på allvar.

Lottie Knutsons uppgifter bekräftas av en centralt placerad person i regeringskansliet:

- Det var efter kontakter med pressavdelningen här som samarbetet föll på plats med reseföretagen, det stämmer.

Expressens källa bekräftar också den utbredda kritiken inom regeringskansliet mot hur UD hanterade de två första dygnen efter katastrofen:

- Det är den här konsulära delen som inte funkar. Det är nog där man får titta, sen lite senare. Vad det är för människor som sitter där egentligen.

 

Lottie Knutsons bild av UD:s ointresse de första två dygnen bekräftas av Agneta Åstrand, informationschef på charterresearrangören Apollo, och Göran Gårdö, vd för charterflygbolaget Britannia.

- Jag försökte under hela söndagen och hela måndagen att få tag i någon på UD och lyckades inte. Då tänkte vi att: ”UD måste ju förstås ändå ta kontakt med oss”. Men det skedde inte, säger Agnetha Åstrand.

- Jag ville få kontakt med UD och fråga: ”Hur gör vi? Detta har hänt. Vi har nästan 2000 resenärer där nere.” Och vi tänkte att det måste ju ändå vara en siffra som UD är intresserat av att få.

- Redan på måndagen stod det klart för oss hur allvarligt läget var.

 

I onsdags kväll stod Göran Gårdö ute på Arlanda för att ta emot en flight med skadade hemvändande svenska turister från Thailand.

- Jag sa redan på söndagskvällen och måndag morgon i samtal med vakthavande på utrikesdepartementet att det här betyder att det kommer att behövas bårtransporter.

Göran Gårdö säger att han redan då förklarade att katastrofen sannolikt var mycket större än någon då kunde tro.

- Jag tror i och för sig att det inte bara är att knäppa med fingarna så står det ambulansflyg där. Men regeringen kan ju be om hjälp av en annan stat som kanske har bättre framförhållning, som England eller Tyskland.

- En regering, med de kontakter den rimligen har, kan säkert få till stånd resurser om man så att säga trycker på den ”stora röda knappen”.

 

Lottie Knutsons offentliga kritik av Utrikesdepartementets tröghet var inte populär hos utrikesminister Laila Freivalds.

Expressen avslöjade i går att stämningen var spänd mellan de båda kvinnorna när de i tisdags eftermiddags möttes inför en TV-sändning på SVT i Stockholm. Stämningen var irriterad.

En av dem som var med i studion säger till Expressen:

- Freivalds var arg och fräste åt Lottie Knutson.

Bara sekunder innan tv-sändningen inleddes sa en tydligt upprörd Laila Freivalds till Lottie Knutson:

- Du ska passa dig. Du ska passa dig väldigt noga!

 

Lottie Knutson har sagt till Expressen att hon inte vill tala om det inträffade. Personer som var med har dock berättat om hennes reaktioner:

- Lottie blev mycket skärrad och förvånad. Hon hade förstås inte förväntat sig ett sånt beteende från Sveriges utrikesminister.

Laila Freivaldss förnekar på Expressens fråga att hon hotat Lottie Knutson.

Men Laila Freivalds skulle få ytterligare ett utbrott den dagen.

Rapports tuffe politiske reporter K-G Bergström hade fått höra om utrikesministerns attack mot Knutson. Rapportredaktionen bedömde att uppgifterna var intressanta eftersom utrikesministern ju hela tiden beskrivit samarbetet mellan regeringen och researrangörerna som förtroendefullt.

K-G Bergström konfronterade Freivalds med uppgifterna om Lottie Knutson.

Vittnen som stod intill berättar om hur Laila Freivalds blev rasande och läxade upp Rapport-reportern:

- Hur k a n du ställa sådana frågor nu?

När K-G Bergström förklarade för utrikesministern att han ställer vilka frågor han vill, gick utrikesministern sin väg.

Rapport-redaktionen har hittills valt att inte sända sekvensen.

 

En av Expressens uppgiftslämnare med goda kontakter i kretsen kring statsminister Göran Persson säger:

- Politiskt så rider Göran Persson ut den här stormen. Nu börjar han få kontroll igen. På den direktsända presskonferensen i dag (i går) var det den gamla kraftfulla Persson vi såg igen. Det var första gången på ett och ett halvt år.

Flera personer inom regeringskansliet beskriver däremot skandalen på UD som det som sannolikt ändar

utrikesminister Laila Freivalds politiska karriär.

- Hon kan inte med bibehållen trovärdighet ena dagen snäsa av nödrop från skadade svenska läkare med att sjukvården i Thailand är ”lika bra som i Sverige”, bara för att ett par dagar senare gråta i TV nere hos de skadade.

En erfaren politisk bedömare gissar:

- Den tid Laila Freivalds har kvar är bara en transportsträcka. Frågan är om hon går före eller efter valet.

 

Av CHRISTIAN HOLMÉN

back to the tsunamisite


Jerkasmarknad  | Jerkasmarknad  | Javajerka  | Axanator  | Phalle  | Kista Galleria  | Skulptör  | Skulptör Nynäshamn  | Plastskulptur
Skulptur  | Konstnär  | Skulptur-Stockholm  | Skulptör  | Träskulptör  | Skulptur Sthlm  | Jerkasmarknad  | Skulptör