Sotarpojken bjuder på teater med stort T

Recension av teaterföreställningen Sotarpojken
Manus: Jonas Cornell efter Lisa Tetzners roman
Regi: Johan Huldt
Scenografi: Sören Brunes
I rollerna: Richard Turpin, Anna Rydgren, Carl Oscar Törnros, JohanWahlström, Lars Dejert, Cecilia Nilsson m.fl
Scen: Stockholms Stadsteater

På premiären av Sotarpojken är salongen full av skolbarn i åldrarna 10-14. Och trots att föreställningen spelas relativt sent på kvällen så är koncentrationen total under de knappt tre timmar som den pågår. Det är bara det en fantastisk upplevelse. Men det är också helt förståeligt för Sotarpojken är verkligen TEATER, en pjäs som ger det mesta av det en riktigt bra teaterupplevelse ska.
Här finns Storyn: en fattig pojke från landet, Giorgio, säljs av sina föräldrar för att under ett halvår arbeta som sotare i den stora staden Milano. På den minst sagt strapatsfyllda vägen dit blir han bästa vän med Alfredo. Barnen utnyttjas till mycket hårt arbete och får möta orättvisor, sjukdomar och död, men även vänskap och kärlek.
Här finns Musiken: Ulf Dageby har skrivit och musiker med bland annat Stig Vig i spetsen spelar en såväl vackert välföljande som självständigt upprorisk musik.
Här finns Rörelsen: vare sig det handlar om flykten undan efterföljare, dramatik till sjöss, eller gängslagsmål så känns Marta Oldenburgs koreografi ung och spännande.
Här finns Sensmoralen: man måste själv bestämma sig för hur man ska leva sitt liv – vilken sida man ska stå på.
Här finns Humorn: publiken får flera tillfällen att skratta högt, till exempel när de två lustiga poliserna på sina enhjulingar oförhappandes dyker upp på scenen så fort någon nämner ordet polis. Eller de tre uteliggarna med deras oväntat moderrna utrustning såsom kundvagn, ketchupspruttare (en sådan där som ser ut som en spene med en stor behållare upptill) att dricka sprit direkt ifrån och radiobandspelare som en axelremsväska.

Sotarpojken har omgivits av mycket skakighet och premiären sköts upp i och med att Thorsten Flinck hoppade av som regissör. Johan Huldt fick en månad på sig och till viss del kan det förvisso märkas i föreställningen, den känns stundtals inte helt färdigrepeterad. Men hela ensemblens livfulla och lustfyllda arbete kommer förmodligen ändå leda till att det bara är en tidsfråga innan allt sitter som det ska.
Och det är ovanligt med en föreställning som faktiskt fungerar för både vuxna och barn. Bara det är värt mycket.

Eva Cloarec


( Sotarpojken har omgivits av mycket skakighet och premiären sköts upp i och med att Thorsten Flinck hoppade av som regissör )

October 2000 - May 2001

The music rehearsals started October 23, 2000 at Stadsteatern for Liza Tetzner's Sotarpojken.
Unfortunately, a lot of things went wrong and director Thorsten Flinck was replaced by Johan Huldt
three days before the re-scheduled opening night, December 3.
Fortunately, stage designer Sören Brunes, dress designer Inger Persson and composer Ulf Dageby all went along with the new concept.
So did I, after a lot of soul searching. New opening night was January 25.
Mixed reviews, which was not surprising considering the extremely short rehearsal period for a play at the big main stage.

I played bass and lead the extremely wonderful young band: Thomas Eby, vibraphone, oudu, bongos,
drums; Felicia Nielsen, synth; Anders Enge and Mårten Holmberg , both of them on acoustic and electric guitars.
The run of the play was extended. Until May 23 we had the great fortune to play Ulf's best songs in many years.

Jaa, nog var det skakigt på stadsteatern då. Folk låg på golvet och grät av vånda. Det smittade också av sig på Parkteaterns personal och det var mycket svårt att koncentrera sig på egna göranden. Jag ställer mig frågan: Hur i helvete kan man vara så dum att man anställer en aktiv alkoholist och narkoman, till ett så betydelsefullt uppdrag? Det skall upplysas att Thorsten Flinck inte slutade frivilligt!


Jerkasmarknad  | Jerkasmarknad  | Javajerka  | Axanator  | Phalle  | Kista Galleria  | Skulptör  | Skulptör Nynäshamn  | Plastskulptur
Skulptur  | Konstnär  | Skulptur-Stockholm  | Skulptör  | Träskulptör  | Skulptur Sthlm  | Jerkasmarknad  | Skulptör