Jerkas Alcoholic Corner

glob.gif (26112 bytes) skvalp.gif (1615 bytes) skvalp.gif (1615 bytes) skvalp.gif (1615 bytes) skvalp.gif (1615 bytes) skvalp.gif (1615 bytes) skvalp.gif (1615 bytes) skvalp.gif (1615 bytes) skvalp.gif (1615 bytes) skvalp.gif (1615 bytes)
uteliggare.jpg (10259 bytes)
En kvarting om dagen ger liggsår i magen © Jerkasmarknad

Webbkameror - Stockholm

Är du för fet? Kolla om du törs!

fetto.jpg (36981 bytes)

Suputerna försvinner sakta och säkert.
Leonis Slanglexikon är bra för den som vill lära sig nya ord.

Den här sidan handlar om förgiftningar och andras elände.
Vissa personligheter har ett behov av att läsa om elände,
andra individer har ett behov av att skriva om elände.

När vinet går in, går vettet ut!

Supandet står Storbritannien dyrt

Storbritanniens suparkultur kostar landet 20 miljarder pund, motsvarande 260 miljarder kronor, om året. Det visar en regeringsrapport, skriver BBC i sin nätupplaga.

Studien, gjord av premiärministerns strategienhet, visar att 17 miljoner arbetsdagar går förlorade på grund av baksmällor och andra alkoholrelaterade sjukdomar.

Den årliga kostnaden för arbetsgivarna uppskattas till drygt 80 miljarder kronor. Ytterligare miljarder går åt till att ta hand om alkoholrelaterad brottslighet och sociala problem. Därtill kommer att 22 000 människor dör i förtid på grund av alkoholrelaterade orsaker.

Författarna till rapporten tror dock att siffrorna kan var underskattade.

De tror också att 1,2 miljoner fall av misshandel och våldsbrott kan kopplas till alkoholkonsumtionen och att 150 000 människor årligen sjukhusvårdas på grund av olyckor där alkohol finns med i bilden.

Omkring 1,3 miljoner barn växer upp med föräldrar som har alkoholproblem. Studien visar också att var tredje man och var femte kvinna har problem att hantera alkohol.


Fler än 5 000 svenskar dör av alkoholskador

Alkoholen skördade över 600 000 dödsoffer i Europa under 2002. Det var en ­ökning med 15 procent ­jämfört med år 2000. I Sverige dör mellan 5 000 och 6 000 människor om året till följd av alkohol­relaterade sjukdomar eller skador. Europasiffrorna presenterades i-går i samband med ett alkoholmöte i den europeiska regionen inom Världshälsoorganisationen – WHO. Under tre ­dagar har Sverige varit värdland för mötet där också de 40 medlems­länderna lyckades enas om ett förslag till en gemensam ­strategi för att få ner alkoholkonsumtionen i Europa. –-Man studsar verkligen till, det är helt fruktansvärda siffror, kommenterar folkhälsominister Morgan Johansson. Européerna dricker mest alkohol i världen. I snitt är konsumtionen dubbelt så hög som i resten av världen. I Västeuropa beräknas den genomsnittliga konsumtionen ligga på 12,9 liter ren alkohol per invånare. I Ryssland och ­angränsande länder är den uppe i hela 13,9 liter medan snittet i övriga världen ligger på 5,8 liter. I både USA och Kanada är drickandet i genomsnitt betydligt mer måttligt än i de europeiska länderna. Med den höga konsumtionen ­följer också att den alkoholrelaterade dödligheten är dubbelt så hög som i resten av världen. För män i åldern 15–29 år svarar alkoholen för mer än vart fjärde dödsfall i Västeuropa. Höjda alkoholskatter, minskade införselkvoter, skärpta regler mot alkoholreklam och mer av ­förebyggande insatser särskilt inom trafiken, arbetslivet och sjukvården är huvudpunkterna i det WHO-förslag som ska ­behandlas i Bukarest i september. Med en sådan kravlista tänker sig Europa-grenen inom WHO att närma sig både EU-kommissionen och de enskilda länderna. – Det här visar att vi har experternas stöd för vår och den nordiska linjen när det gäller en mer restriktiv alkoholpolitik. Naturligtvis är det ett bekymmer att EU så oreserverat jobbar för den inre marknaden och låter sig påverkas av lobbyisterna att alkoholen är som vilken handelsvara som helst. Med de införselregler som gäller nu kan varje svensk ta in ett kvarts ton alkohol varje gång man reser utomlands och det är förstås alkoholindustrins våta dröm att det ska få fortsätta, säger ­Morgan Johansson. Minimiskatterna på öl, vin och sprit har legat still i 13 år inom EU, de har inte ens höjts i takt med ­inflationen. Det betyder att en flaska starksprit ska beskattas med minst 20 kronor inom EU och så låg är skatten i flera länder medan motsvarande skatt är över 200 kr i Sverige. –-Jag hoppas att vi kan få gehör för en rejäl höjning av minimiskatterna i EU. Men det lär ju inte påverka den svenska situationen speciellt mycket. Men det är ett långsiktigt arbete som måste ­göras och det är bra att vi kan luta oss emot WHO:s rapporter och krav i den kampen inom EU, ­säger Morgan Johansson.

FREDRIK MELLGREN
Reporter
fredrik.mellgren@svd.se



Dom här grabbarna tjänar troligtvis inga pengar idag

Färgad spritkonsumtion

Man sköt inne på restaurang

En man sköt flera hagelskott inne i en restaurang i närheten av Wavrinskys plats i Göteborg på söndagen.
Ingen människa skadades.
- Mannen tvingade ner personalen på golvet och sköt flera skott. Han siktade på inredningen, säger Anna Rosenberg, pressinformatör på polisen.
Mannen försvann från platsen i bil.
Enligt Rosenberg hade mannen kort innan skottlossningen nekats att komma in på restaurangen.

GÖTEBORG TT (inte ölmärket TT)

p.s. Det kan vara farligt att neka någon någonting, men fel i huvudet måste det ju vara hos någon av dem. Gissar du rätt på vem som har fel i huvudet så kan du vinna en studieresa till S.t Petersburg.

Nu finns pillret som kan lindra bakfylla (tråkrolig saga)
Oj, oj, oj - man har mått bättre. Men nu finns pillret som kan lindra sviterna efter en blöt kväll. En tung helg? Lugn - nu finns det ett bakfyllepiller. RU-21 heter det och är en uppfinning från Sovjetunionen under det kalla krigets dagar. Det påstår i alla fall reklamen. Nu finns det att köpa via internet. pris: 40 kronor för ett paket om 20 piller. Och de går åt fort: ett piller måste tas innan man börjar dricka alkohol - och sedan ett piller efter varannan drink. Men det funkar. Mådde bra I alla fall enligt New York Posts testpanel om fyra personer. Ena kvällen drack de kraftigt utan piller - och fick tung baksmälla. Nästa kväll tog de piller enligt ordinationen - och de flesta mådde bra dagen därpå. I USA har medlet blivit en succé, hävdar distrubitören Spirit Sciences i Kalifornien som har sålt piller för "tusentals dollar". I trendkretsar Framför allt i trendiga kretsar i Los Angeles och New York är det många som knaprar RU-21. - Det finns inga magiska elixir här i världen men det här funkar riktigt bra, säger skådespelaren Leo Rossi som spelade Robert De Niros kusin i "Analyze This". Enzymer stoppas Tillverkarna hävdar att pillret består av olika vitaminer, kolhydrater och aminosyror. Pillret hindrar inte berusning, men påstås hindra kroppen att tillverka enzymer som gör alkohol till acetaldehyd, ett gift som bidrar till baksmälla.


Man behöver inte dricka sig full för att vara tokig

Läs här:

Söndagen den 19 oktober 2003 19/10 2003 Jordansk pojke erkände "hedersmord" Jordansk polis har gripit en minderårig pojke som erkänt att han huggit ihjäl sin frånskilda syster med kniv för att "bevara familjens heder", rapporterar tidningen Jordan Times på söndagen. Hur gammal pojken är framgick inte, bara att systern var 20 år. Den engelskspråkiga tidningen rapporterade att pojken själv gick till polisen i samhället Naur sydost om Amman. - Ynglingen råkade i gräl med sin syster om hennes påstått dåliga uppförande och högg henne sedan gång på gång i olika delar av kroppen, sade tjänstemannen till tidningen. Flickan fick totalt 36 knivhugg och hennes hals var avskuren. Mordet i fredags var det fjortonde "hedersmordet" som rapporterats i Jordanien sedan januari. Tidigare i oktober erkände en tonåring att han mördat sin gifta syster efter anonyma påringningar om att hon var otrogen och kanske gravid. Jordansk lag föreskriver lindriga domar för mord med hedersmotiv, vilket har fördömts skarpt av människorättsgrupper. Jordaniens drottning Rania har tagit upp frågan och gav tidigare i år sitt stöd till ett försök att ändra lagen. Det räckte dock inte för att åstadkomma en ändring. - Jag hoppas att parlamentet så småningom ska rösta för lagar som överensstämmer med Jordaniens rykte som en human nation med respekt för alla sina medborgares mänskliga rättigheter, sade drottningen till AFP tidigare i oktober. Amman TT-AFP

slut citat

Hur mycket energi får man lägga på galenskap?

Tre ihjälskjutna i Oslo

Tre unga systrar sköts ihjäl i en lägenhet i Oslo på söndagskvällen. Deras bror, en 30-årig man, greps misstänkt för morden, enligt polisen. Två av systrarna var mellan 20 och 30 år gamla, medan den yngsta var i 12-14-årsåldern. Morden ägde rum i en lägenhet i Oslostadsdelen Kaldbakken vid 22-tiden. Polisen har hittat en pistol som man tror är mordvapnet. - Tre unga kvinnor i 20-årsåldern har skjutits. Kvinnornas bror greps en timme efter händelsen utan dramatik, sade operativa befälet Lasse Alver vid Oslopolisen, till norska nyhetsbyrån NTB. Polisen hörde under natten familjemedlemmar och andra vittnen. Bakgrunden till familjetragedin är än så längre en öppen fråga för polisen. - Det är för tidigt att säga något om motiv till morden eller övriga omständigheter runt händelsen, sade Unni Gröndal vid Oslopolisens informationsavdelning. Den gripne mannen fördes i ambulans till vård efter gripandet. - Han har behov av behandling. Det är inte fråga om fysiska skador. Hans tillstånd är sådant att vi ännu inte har kunnat höra honom, säger Unni Gröndal. I huset där morden skedde bodde tre bröder med familjer och de tre systrarna. 30-åringen ska enligt tidningen VG ha fungerat som familjens överhuvud när fadern var på en av sina resor till hemlandet Pakistan. Från TT-NTB


Busschaufför hade 2,8 promille

Efter ett tips från en passagerare stoppade Jämtlandspolisen på tisdagskvällen en busschaufför som misstänks för grovt rattfylleri.

Det var en passagerare larmade polisen om fyllekörningen på busslinjen mellan Östersund och Mattmar. När föraren stoppades och omhändertogs hade han 2,8 promille alkohol i blodet.

- Han hade genomfört större delen av turen och redan hunnit släppa av femtio passagerare, säger Sören Backman, vakthavande på polisen i Jämtland till SvD.se

Gränsen för grovt rattfylleri går vid en promille.

Bussen var fullsatt när den lämnade Östersund och körde västerut. I Mattmar, drygt fem mil från Östersund, hade de flesta passagerare klivit av efter vägen och bara fem personer fanns ombord, uppger TT.

Ingen olycka skedde och ingen människa skadades under färden, berättar Östersunds-Posten och Länstidningen.

Enligt ÖP:s nätupplaga har chauffören uppgivit för polisen att han inte druckit någonting under tisdagen, utan bara kvällen innan.

Not: Alkoholister ljuger alltid. Det ingår i sjukdomsbilden. Sen kan det ju också vara så att levern är slut så att spriten inte förbränns. Kvällen innan, kan ju betyda en sen kväll. Fyra på morgonen kan ju vara en sen kväll för en alkoholist. Med 2.8 i promille vet ju alla att man inte ens kan stå upprätt! Jo, det kan man om man är alkoholist.


Patient fick dödlig dos av morfin på sjukhus.

Sjuksköterskorna gav en tio gånger för stor morfindos till patienten.
Orsak; de kunde inte läsa läkarens slarviga handstil.
Nu slipper de disciplinpåföljd.

Patienten hade genomgått en dubbelsidig höftledsoperation vid Centrallasarettet i Västerås.
Efter operationen när patienten skulle få smärtlindring gick det snett.
Sjuksköterskorna gav en tio gånger för stor morfindos till patienten, skriver Vestmanlands Läns Tidning.
Istället för 15 milligram morfinpreparat fick patienten den dödliga dosen 150 milligram.
Ordinationen i patientens medicinjournal var mycket otydligt skriven.
Men misstaget upptäcktes omgående och patienten intensivövervakades och klarade händelsen utan framtida men.
Kan inte klandras.
Händelsen som inträffade 2003 har utretts av Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd.
De har kommit fram till att två sjuksköterskor läst ordinationen,
men att ordinationen var så "otydligt skriven att risken för förväxling är stor".
Nämnden menar att sjuksköterskorna inte kan klandras för att de läste fel,
men att de borde kontaktat läkare för ett förtydligande av den höga dosen.
Men två av de nio beslutande i ansvarsnämnden ville att de två sjuksköterskorna borde fått disciplinpåföljd i form av en erinran,
den lindrigaste formen av kritik, skriver VLT.

Av TED KUDINOFF    ted.kudinoff@expressen.se

Not. Jag anser att det är ovanligt klantigt. En normalt funtad sjuksköterska borde begripa att 150 mg morfin är i mesta laget t.o.m för en missbrukare. Det finns säkert fler tomtenissar i sjukvården.


Publicerat 31 maj 2006 19:29
Fel på varannan taxi i Malmö

Då polisen i samarbete med skattemyndigheten, länsstyrelsen och Vägverket kontrollerade ett hundratal taxibilar i Malmö påträffades fel i nästan varannat fordon. Åtta av bilarna hade så stora brister att polisen skruvade av deras registreringsskyltar så att de inte tilläts fortsätta, rapporterar SVT:s Sydnytt.

Resultatet var så nedslående att trafikpolisen i fortsättningen kommer att kontrollera den legala taxinäringen oftare.

MALMÖ TT

Not: Verkar det konstigt? Nej! Jag blir inte alls förvånad och jag ser det som helt normalt. Behöver jag förklara mig? Nej! Det behöver jag inte.


Morfintabletter från Pakistan


Varför är det aktuellt med att skriva om Pakistanska Morfintabletter? Vad har det med Sverige att göra? Jo, i början av 1970-talet överöstes Stockholm med 16 och 32 mg morfintabletter från Pakistan. Tabletterna var små, hårda och lätta att smuggla. "Pakistanska diplomater" smugglade in 100-tals kilo med hasch och de tog säkert med sig "Pakistantabbisar" av bara farten. Det pakistanska haschet var oftast av dålig kvalitet s.k. gummipak men det fanns också "guldpak" som hade guldfärg i reliefstämpeln. Inköpspriset på ett medelgott/halvdålig parti var 3 - 4 svkr/gr om man köpte 1 kg av pakistanerna. Köpte man 100 kg kunde priset landa på 0,50 - 1 kr/gr. Pakistanierna sålde även opium en bit in på sjuttiotalet.

Från 60-talet och framåt har Sverige varit av intresse för främmande länders knartransport och mördande av våra ungdomar. Hur många de har mördat är ju svårt att direkt bevisa men det är ett stort antal. Jag ska räkna upp ett antal betydelsefulla länder som direkt och indirekt varit inblandade i mördandet på svenska ungdomar under 60-70-talet.

Afganistan = Producent och exportör av råopium och handbakade afghankakor ( hacsh av mycket hög kvalitet som ofta möglade i lagringen och blev kallad mögelafgan. ) Även producent och exportör av morfinbas och heroin.

Pakistan = Producent och exportör av morfintabletter, hasch, opium. Även producent och exportör av morfinbas och heroin.

Burma = Producent och exportör av opium av hög kvalitet.

Iran = Producent och exportör av det mesta i knarkväg. Främst morfinbas och heroin. Enorma mängder exporterades därifrån.

Turkiet = Producent och exportör av det mesta i knarkväg. På 60-talet hasch bl.a. "glasturk" som var hårt pressade , tunna haschkakor som smällde när man bröt av en bit. Turkiet exporterade även opium och T. var en förädlingsstation för morfinbas och heroin. Enorma mängder exporterades därifrån.

Makedonien = Producent och exportör av opium, morfinbas i mitten av 70-talet.

Libanon = Gigantisk producent och exportör av hasch, speciellt i mitten av 60-talet då Stockholm dränktes av libanesiskt hasch som såldes i kilovis bl.a. på Hötorget. 1 hekto kostade 250 svkr. Haschet kallades i folkmun "libb eller rö´libb". Rö´libben var fullproppad med lungförstörande olja. Det fanns många libanesika "mördare" runt Hötorget då.

Marocko = Gigantisk producent och exportör av hasch. Haschet kallades i folkmun "marre". Det är många hjärnor som blivit förstörda tack vare den exporten.

Nederländerna = Stor hamn betyder ett stort transitland för all slags knark. Förädling och tillverkning av amfetamin och likvärdiga kemikalier. Holland var tidigt inblandad i mördandet av våra ungdomar.


Tragisk historia om förgiftning

Somliga lär sig aldrig


Dom super som fan i forna Sovjetunionen !!

Är det så att liknande omständigheter kan gälla Sverige?
Svaret är: JA!
Har du själv problem bör du kontakta AA


suput.gif (11883 bytes)

Här en klassisk förgiftning

Alcoholic on Jerkasmarknad

HOME SWEET HOME

Site map

Det luktar illa på krogen

På krogen luktar det prutt, svett och gammal hockeyhandske.
Sedan rökförbudet infördes i somras vittnar många besökare om nya luktproblem på stadens klubbar.
Men det finns alternativ i form av tvål och vatten och kork i archlet.

Credit
Credit Card Check


Alcohol är farlig för somliga. Alkohol är inte speciellt farligt för en del. Sprit plus öl blir busgrogg. Likör och vin är för kärringar. Cider dricker en del ungdomar och de blir sen ännu mer korkade än de var från början. Öltunna tillsammans med en sjuttiofemma blir en sjukhusvistelse. Ett par liter brännvin innanför västen är ett snabbt steg närmare döden. En liter eller en kvarting eller en putte eller en knatting. Skit samma. Det är inte tufft. En helflaska om dagen ger liggsår i magen. En pava eller en centiliter? För en alkoholist betyder en centiliter katastrof och ett raskt steg närmare döden. En sup eller en hutt blir en rackabajsare. Dom bajsar bokstavligen på sig. Stop drinking ur sejdel. Drick direkt ur flaskan säger den tuffa A-lagaren som inte är tuff. Han är rädd. Dricka ur lerkrus ett par gallon eller en och annan pint? Ja det gör många. De älskar att fuska sig genom livet.

Alkohol

Alkohol och hälsa

Det finns många studier som tyder på att måttlig alkohol konsumtion minskar risken för hjärtkärl - sjukdom bland äldre vuxna. Andra uppfatt - ningar hävdar att psykosociala faktorer som dåligt socialt nätverk och bristande kontroll över arbete och liv kan ligga bakom det faktum att de som aldrig dricker alkohol har högre dödlig - het i hjärt-kärlsjukdomar än måttlighetsdrickare. I detta samm - anhang har konstaterats att för många, kanske de flesta, uppväger riskerna med drickande varje minskad risk för hjärtkärl - sjukdom. Det finns andra, mindre farliga, alternativ för att minska denna risk, såsom regelbunden motion och mindre fett i kosten. Riskgränser Mellan 5000 och 7000 svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande. Dödligheten bland storför - brukare av alkohol förefaller ha ökat, speciellt bland de yngre åldersgrupperna. Hur mycket man kan dricka utan risk är omöjligt att säga - det finns ingen helt "riskfri" alkohol - konsumtion. En viss väg - ledning ges emellertid av följande riskgränser: Tillämpar man samma säkerhetsmarginaler för alkohol som för andra ämnen i vår omgivning - då bör man inte dricka mer än 7 gram alkohol per dygn. Det motsvarar ungefär en flaska lättöl om dagen. Detta gäller friska, vuxna personer. Vid ungefär 20 gram alkohol per dygn (motsvarar ungefär en burk starköl) kan man se klara leverskador hos kvinnor. Vid 40 gram (två burkar starköl) finns en begynnande risk för män att få leverskador. Dricker man mer än 70 gram alkohol per dygn - en flaska vin eller 20 cl sprit - är man definitivt i riskzonen för svåra alkoholskador

Skador av alkohol HJÄRNSKADOR - är relativt vanliga hos människor som druckit stora mängder alkohol under många år i följd. Först brukar närminnet - det vill säga förmågan att komma ihåg saker som ligger nära i tiden - drabbas. Minnesluckor i samband med alkoholförtäring kan vara ett tidigt symptom på hjärnskada.

LILLHJÄRNAN - balanssvårigheter och nedsatt förmåga att samordna muskelrörelser kan uppträda.

MAGSÄCKEN - alkohol ger ofta magkatarrer med smärtor och kräkningar. Också magsår är relativt vanligt.

LEVERN - är det organ i kroppen som ser till att alkoholen förbränns och försvinner ur kroppen. Redan efter några dagars alkoholdrickande kan levern bli svullen och öm. Cellerna skadas och fungerar sämre. Denna typ av skada är mycket vanlig.

BENSTOMMEN - risken för benbrott ökar. Dels råkar man oftare ut för olycksfall, dels blir benstommen skörare.

NERVSYSTEMET - kan drabbas vilket ger smärtor, känselbortfall och förlamningar.

MATSTRUPEN - i samband med leverskador kan man få åderbråck i nedre delen av matstrupen med livshotande blödningar som följd.

HJÄRTAT - regelbundet alkoholdrickande skadar hjärtmuskeln med hjärtsvikt som följd.

BUKSPOTTKÖRTELN - drabbas av inflammationer, med svåra buksmärtor och försämrad förmåga att tillgodogöra sig födan, likaså risk för en form av diabetes.

HUDEN - risken för olycksfall och sår ökar.

SEXUALDRIFTEN - hormonpåverkan och störd sexuell funktion.

MUSKLER - alkohol orsakar en särskild sjukdom (myopati) som medför att hela muskler kan förstöras.

FOSTER - får samma alkoholhalt som mamman och kan få skador på hjärnan och andra organ.

Några risksituationer

ALKOHOL - TABLETTER
Sömntabletter, lugnande mediciner och flera sorters värktabletter kan ge mycket svåra förgiftningstillstånd om de kombineras med alkohol. Även relativt små tablettmängder kan ge djup medvetslöshet och risk för allvarliga skador.

ALKOHOL - GRAVIDITET
Dricker man alkohol under graviditeten är risken för fosterskador stor. Någon riskgräns finns inte. Det säkraste är att avstå helt från alkohol om man väntar barn.

TRAFIK
20-30% av alla som dödas i trafiken har alkohol i blodet. På sjön är andelen ännu större - åtta av tio av alla som drunknar har alkohol i blodet.

Förbränningshastighet
Det tar omkring tre timmar för kroppen att göra sig av med en burk starköl. För en flaska vin åtgår 8 - 10 timmar.

Alkoholberoende - alkoholism
Dricker man alkohol i stora mängder under en längre tid utvecklas ett beroende som gör att det blir svårare att kontrollera alkoholkonsumtionen. Det finns inget som tyder på att någon speciell personlighetstyp skulle löpa speciellt stor risk att få alkoholproblem. De flesta alkoholister är socialt skötsamma. "A-laget" utgör bara en liten minoritet - toppen på isberget. Alkoholproblem kan behandlas. Det är bättre ju tidigare man ingriper. Allra bäst är naturligtvis att problemen aldrig uppstår. Förebyggande åtgärder är därför alltid viktigare än vård och behandling. Den viktigaste förebyggande åtgärden är att inte dricka alls. För en alkoholist gäller 0 (noll) glas om dagen.

Alkohol och hälsa
Det finns många studier som tyder på att måttlig alkoholkonsumtion minskar risken för hjärt-kärlsjukdom bland äldre vuxna. Andra uppfattningar hävdar att psykosociala faktorer som dåligt socialt nätverk och bristande kontroll över arbete och liv kan ligga bakom det faktum att de som aldrig dricker alkohol har högre dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar än måttlighetsdrickare. I detta sammanhang har konstaterats att för många, kanske de flesta, uppväger riskerna med drickande varje minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det finns andra, mindre farliga, alternativ för att minska denna risk, såsom regelbunden motion och mindre fett i kosten.

Mediciner mot alkoholism används inte
Trots att två läkemedel mot alkoholberoende visat sig effektiva är de nästan okända inom den svenska vården. Det vill myndigheterna råda bot på.
Professor Björn Beerman på Läkemedelsverket säger till Svenska Dagbladet att det är helt obegripligt att läkemedel som har bevisad effekt inte används.
Läkemedelsverket har tillsammans med andra myndigheter kallat till ett möte i oktober för att ta fram rekommendationer om att använda dessa medel.
De två medicinerna är Campral, som godkändes 1996, och Revia som kom 2000.
Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) kom i en utvärdering 2001 fram till att medlen är effektiva, förlänger nykterheten och minskar risken för återfall.
Björn Beerman har ingen förklaring till varför medicinerna inte slagit igenom i den svenska missbrukarvården,
men tror att en förklaring kan vara att läkemedelsföretagen inte aktivt har marknadsfört medlen eftersom dessa inte ger särskilt höga vinster.
För båda medlen gäller att de måste kombineras med psykosocial behandling, till exempel samtalsstöd.
Av TT